Presse

Sproglaboratoriet på P1, Danmarks Radio, var ude og følge tre fortællere på Trekronerskolen da de fortalte og lavede workshop.
Lyt til udsendelsen og se hvad Sproglaboratoriet har skrevet om projektet her:

http://www.dr.dk/radio/player/?rid/1108709

Man lär sig så himla mycket

Sproglaboratoriet 22. marts 2012 kl. 11:03 på P1

For nogle år siden fandt man ved Lejre en sølv-figur, som forestiller Odin på sin trone.  På hans skulder sidder de to ravne Hugin og Munin. Hver morgen fløj Hugin og Munin ifølge legenden ud i verden og kom om aftenen tilbage og berettede alt, hvad de havde set og oplevet.

Hugin kommer af ‘at komme i hu’, dvs. at tænke og Munin betyder ‘minde’, så de to ravne symboliserer vores evne til at fortælle, tænke og erindre.

Både fortællingen, tanken og evnen til at huske bliver trænet i fortælle-projektet Hugin og Munin, som i sidste uge løb af stablen på skolerne i Roskilde-området, ikke langt fra hvor Odin-figuren blev fundet.  En hel sal af børn fra 4. og 5. klasse på Trekronerskolen sidder koncentreret og lytter til et eventyr, der fortælles på skiftevis dansk, svensk og norsk af professionelle fortællere. I over en time hænger børnene på, og det gik op for dem, at man ikke behøver at forstå hvert ord, for at følge med i historien.

Skal vi tale engelsk med en svensker?
Det er Annemarie Krarup, formand for Landsforeningen af danske fortællere, der har taget initiativ til at anvende fortællingen som redskab i nabosprogsundervisningen.

– Det er jo ærgerligt at vi kommunikerer med hinanden på engelsk i Skandinavien, når det egentlig er så simpelt at lære sig norsk og svensk. Og det er jo sjovere med få midler at kunne forstå og blive forstået på sit modersmål af 20 mio. mennesker frem for bare 5 mio.

Styrker hukommelsen
Milica Gardasevic´er den svenske fortæller i projektet og kimen til hendes interesse for at fortælle opstod i et lignende skoleprojekt, hvor der kom professionelle fortællere forbi og trænede de simple ting man skal lære, for at kunne fængsle andre, med sine fortællinger. Fortællingerne har betydet meget for hende, fordi de drager hende til at søge viden i bøger og hos den ældre generation.

– Man lär sig så himla mycket. Fortælling styrker din hukommelse og din fantasi og pirrer din nysgerrighed. Det lærer dig at stå frem foran et publikum og tage lederskab. Desuden er jeg altid åben og på udkig efter en god historie.

Hugin & Munin er et skandinavisk sprog-fortælle projekt, opstået i et samarbejde mellem svenske Fabula Storytelling, norske Snirkelsnakk og danske Fabelfabrikken og fortællefirmaet Annemarie Krarup. På Roskildes skoler i hele uge 11 løb pilotprojektet af stablen, hvor 12 skandinaviske fortællere deler historier og fortællekunst med eleverne. Pilotprojektet skal nu evalueres og derefter udbredes til resten af Skandinavien.

Roskilde Dagblad havde en artikel om Hugin & Munin. Læs den her:

H&M1dagbladet140312

H&M2dagbladet140312

H&M3dagbladet140312

H&M4dagbladet140312

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s